Acte necesare pentru obtinerea licentei de transport de marfa

01/08/2018

Acte necesare pentru obtinerea licentei de transport de marfa

Pentru a infinta o firma de transport in Romania trebuie urmati cativa pasi:

  1. Înregistrarea firmei la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului,
  2. Înmatricularea vehiculelor în România,
  3. Obţinerea autorizării de la Autoritatea Rutieră Română (ARR), precum şi a licenţei de transport şi a copiilor conforme ale acesteia în funcţie de numărul de vehicule utilizate.

Cine elibereaza licentele de trasport marfa in Romania?

Activitatea de transport de marfa pe teritoriul Romaniei poate fi indeplinita doar de societatile comerciale care au ca obiect de activitate una din activitatile de transport, respectiv transportul de marfa.

In afara conditiei obiectului de activitate, societatile trebuie sa obtina o licenta comunitara de transport care se elibereaza de Autoritatea Rutiera Romana (A.R.R.). Licenta comunitara se pastreaza la sediul societatii. Pentru fiecare autovehicul se va obtine de la Autoritatea Rutiera Romana (A.R.R.) o copie conforma care se elibereaza pentru o perioada de minim 1 an, dar fara a depasi perioada de valabilitate a licentei.

Ce documente sunt necesare pentru obtinerea Licentei de Transport?

Documentele necesare pentru obtinerea Licentei de Transport sunt:
  1. Solicitare Licenta (cerere). 
  2. Certificat de inmatriculare la Oficiului National al Registrului Comertului.
  3. Act constitutiv din care sa reiasa ca societatea comerciala are ca obiect de activitate Transport rutier.
  4. Actul de infiintare, respectiv statutul .
  5. Lista vehiculelor detinute si utilizate.

Care sunt conditiile necesare operarii ca transportator rutier in Romania?

Pentru a putea fi operator de transport rutier, intreprinderile trebuie:
  • sa aiba un sediu real si stabil pe teritoriul unui stat membru,
  • sa aiba o buna reputatie,
  • sa aiba capacitatea financiara adecvata si sa aiba competenta profesionala necesara.
Fiecare din cerintele mentionate sunt indeplinite daca intreprinderea care exercita ocupatia de operator de transport intruneste urmatoarele conditii:

1. Conditia privitoare la sediul social este indeplinita daca: are sediul situat pe teritoriul României, in incinta caruia isi pastreaza principalele documente de lucru; dispune de unul sau mai multe autovehicule, care sunt inmatriculate in Romania; desfasoara operatiunile referitoare la autovehiculele mentionate permanent si efectiv cu echipamentele administrative necesare si cu echipamentele si instalatiile tehnice corespunzatoare, intr-un centru de exploatare situat pe teritoriul Romaniei;

2. Onorabilitate: - intreprinderea si managerul de transport al acesteia nu au fost condamnate sau sanctionate pentru incalcari grave ale normelor naţionale in vigoare; - managerul de transport sau intreprinderea de transport sa nu fi fost condamnat(a) sau sa nu i se fi aplicat sanctiuni pentru incalcari grave ale normelor comunitare.

3. Capacitatea financiara. Capitalul iniţial trebuie subscris şi vărsat în numerar. Legea permite contribuţiile în natură, dar contribuţia în numerar este obligatorie pentru orice tip de organizaţie de afaceri. Capitalul subscris minim este de 200 6 RON (aproximativ 50 EURO) pentru o societate cu răspundere limitată (SRL) şi 90 000 RON (aproximativ 22 000 EURO) pentru o societate pe acţiuni (SA).

4. Competenta profesionala. Intreprinderea care exercita ocupatia de operator de transport rutier indeplineste conditia cu privire la competenta profesionala daca desemneaza o persoană fizica ca manager de transport, titular al unui certificat de competenta profesionala, care indeplineste cerinta de buna reputatie.

Mai multe detalii puteti gasi in: https://www.arr.ro/
ColaboradorCutite profesionale


Compartir: